1. ANALIZA ZAGROŻEŃ

Wyeliminowanie ewentualnych zagrożeń jest najlepszym sposobem zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
HACCP jest systemem powszechnie wymaganym i stosowanym, zapewniającym odpowiednią jakość i bezpieczeństwo wytwarzanego produktu.
Zwalczanie szkodników jest jednym z najważniejszych elementów systemu HACCP, który zgodnie ze zmianą w Dyrektywie nr 852/2004 wszystkie przedsiębiorstwa produkujące żywność powinny wdrożyć w każdym z elementów produkcji od pozyskiwania surowca, do chwili przekazania gotowego produktu konsumentowi.


2. DEZYNFEKCJA

Dezynfekcja to niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych środkami fizycznymi i chemicznymi w celu zapobieżenia zakażeniu.

Do odkażania stosujemy preparaty dezynfekcyjne nowej generacji niszczące wirusy, bakterie i grzyby. Nie powodują one reakcji alergicznych i ulegają biodegradacji.
Każdy zabieg dezynfekcji powinien być poprzedzony dobrze wykonaną sanizacją, czyli umyciem, czyszczeniem i wietrzeniem pomieszczeń. 
Pozwala to na zmniejszenie zużycia środków stosowanych do zabiegu dezynfekcji, a tym samym ograniczeniu kosztów wykonania usługi.
Zabieg dezynfekcji można również połączyć z zabiegiem usuwania niepożądanych zapachów – dezodoryzacją.


3. DEZYNSEKCJA


Dezynsekcją nazywamy zwalczanie wszelkiego rodzaju owadów szkodliwych tj. prusaków karaluchów, much, komarów, pcheł, pluskiew itp. a także szkodników magazynowych żywności (mklików, wołków zbożowych, trojszyków) oraz roztoczy co nazywamy akaryzacją - stosowaną w hotelach, przedszkolach, ośrodkach wypoczynkowych i innych obiektach podobnego przeznaczenia.

Najbezpieczniejszą metodą jest stosowanie pułapek lepnych wyposażonych w atraktant pokarmowy lub feromon wabiący określony gatunek owadów. Powszechnie stosowane są również na owady latające lampy owadobójcze, w których do wabienia wykorzystywane jest światło UV.

Następną skuteczną, bezpieczną i wygodną metodą jest zastosowanie technologii żelowania. Preparaty są bezwonne i można je stosować bez potrzeby przerywania procesu produkcji oraz opuszczania obiektu przez personel i użytkowników. Ostatecznością jest przeprowadzanie zabiegów dezynsekcji z wykorzystaniem środków do opryskiwania, opylania czy gazowania – dlatego należy pamiętać, że zapobieganie jest  bezpieczniejsze, nieuciążliwe i bardziej ekonomiczne niż zwalczanie. 

Skutecznie zwalczamy wszelkie niechciane owady:

  • karaluchy
  • Prusaki
  • Mrówki ogrodowe
  • Mrówki Faraona
  • Pluskwy
  • Pchły
  • Komary
  • Muchy
  • Meszki
  • Rybiki cukrowe
  • Osy
  • Szerszenie

4. DERATYZACJA

Deratyzacja jest to zespół działań mających na celu zabezpieczenie obiektów przed gryzoniami, jak również całkowita ich eliminacja z chronionego obiektu poprzez stworzenie takich warunków, w których gryzonie nie będą przebywać.

Warunki takie można uzyskać poprzez ograniczenie gryzoniom dostępu do wody, pokarmu oraz miejsc dogodnych do zasiedlania. Do zabezpieczenia obiektów, a zarazem monitorowania i zwalczania gryzoni wykorzystujemy karmniki deratyzacyjne stosowane na terenie zewnętrznym oraz wszelkiego rodzaju chwytacze do wewnątrz. Stosowane przez nas środki zawierają substancje mumifikujące padłe osobniki oraz bitrex – substancję gorzką, chroniącą przed przypadkowym spożyciem przez człowieka.

5. FUMIGACJA

Fumigacja (gazowanie) jest najskuteczniejszą formą zwalczania szkodników. W przeważającej ilości zabieg przeprowadzany jest w obiektach:

  • Młynach
  • Silosach
  • Magazynach (pełnych jak i pustych).

Głównymi szkodnikami są owady pełzające i latające:

  • Wołek zbożowy
  • Mklik
  • Trojszyk
  • Rozkruszek

cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!